Το Taekwon-Do είναι πολεμική τέχνη – Αυτοάμυνας. Μέσα από την εκπαίδευση σε αυτή, το άτομα στοχεύει να βελτιώσει την ικανότητα του στην αυτοάμυνα, να ενδυναμώσει την υγεία, την πνευματική ευεξία, να εξυψώσει την ηθική του υπόσταση και να ενδυναμώσει το σώμα του. Για να το πετύχει αυτό, το Taekwon-Do πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας του, όπως είναι η αναπνοή και η σκέψη.

  1. Μέσα από την εκπαίδευση στην βάση επιστημονικών αρχών, το άτομο θα βελτιώσει την σωματική και πνευματική του υγεία, για να μπορεί από θέση ισχυρού να υπερασπίζεται το σωστό και το δίκαιο.
  2. Για να αντιμετωπίσει με τις σκληρές συνθήκες και τις αντιξοότητες της ζωής και την ιδέα του θανάτου, ο άνθρωπος συνεχίζει να μελετά την τέχνη του Taekwon-Do, να μαθαίνει τις τεχνικές του αποκτώντας δύναμη και χάρη και επιτυγχάνοντας πνευματική ηρεμία. Το κίνητρο της συνεχής μελέτης και εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι η κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επερχόμενες γενεές.
  3. Οι άνθρωποι έρχονται στον κόσμο έχοντας πολύ απλές ανάγκες και επιθυμίες, γι’ αυτό τον λόγο ο άνθρωπος πρέπει να παραμείνει απλός και ταπεινός. Δεν πρέπει ποτέ να παρασύρεται από εγωιστικά κίνητρα για να μπορέσει να διατηρήσει και να μεταδώσει το Taekwon-Do στην αυθεντική του μορφή.
  4. Εφόσον οι μαθητές του Taekwon-Do  υπόκεινται στους ίδιους κανόνες και κρίνονται με τα ίδια κριτήρια, ανεξάρτητα από την θέση, ή το κοινωνικό τους status αποδεικνύουν στον κόσμο την αρχή της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων και της παγκόσμιας αδελφοσύνης Οι αρχές του Taekwon-Doαφορούν την Ευγένεια, την Εντιμότητα, την Επιμονή τον Αυτοέλεγχο και το Αδάμαστο πνεύμα.
  5. Η σύγχρονη κοινωνία χαρακτηρίζεται από εγωισμός και υλιστική υπερβολή και αχρείαστη εξάρτηση από την τεχνολογία. Μια πιο ηθική κοινωνία θα πρέπει να την χαρακτηρίζει η αυτοπειθαρχία, ο αλτρουσμός και η αφοσίωση σε αρχές. Η αφοσίωση στην τέχνη του Taekwon-Do μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ηθική , πνευματική κοινωνία.
  6. Όσοι αφιερώνουν τον εαυτό τους στον συνάνθρωπο και ζουν την ζωή τους σύμφωνα με τα όσα προστάζει η συνείδηση, πάντοτε βοηθούν τους νεότερους και τους συνανθρώπους τους που χρειάζονται βοήθεια, δείχνοντας σεβασμό στους δασκάλους τους και τους αρχαιότερους.

Συμπέρασμα:

Η αρχή αποτελεί πάντα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κάθε προσπάθειας. Γι’ αυτό τον λόγο οι μαθητές του Taekwon-Do πρέπει να αναλαμβάνουν δράση όποτε αυτό θα βοηθά την κοινωνία. Αυτό από μόνο του θα βοηθά κατ’ επέκταση και το ίδιο το άτομο.

Αρχές του Taekwon-Do

O μαθητής του  Taekwon-Do σέβεται τον κόσμο γύρω του και τους αποδίδει τον απαραίτητο σεβασμό, ενώ με την συμπεριφορά του προσπαθεί να κερδίσει τον δικό τους σεβασμό. Αυτό το πετυχαίνει τηρώντας τα ακόλουθα

  1. Προωθεί την αλληλοκατανόηση και την συναίνεση
  2. Έχει την ικανότητα να νοιώθει ντροπή για τα μειονεκτήματα και τα ελαττώματα του
  3. Συμπεριφέρεται με σεβασμό στους άλλους
  4. Έχει ισχυρό αίσθημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς
  5. Διαχωρίζει τον δάσκαλο από τον μαθητή, τον αρχαιότερο από τον νεότερο και τον νεότερο από τον γηρεώτερο.
  6. Συμπεριφέρεται σύμφωνα με την εθιμοτυπία
  7. Σέβεται την ιδιοκτησία των άλλων
  8. Χειρίζεται τα θέματα που προκύπτουν δίκαια, έντιμα και ειλικρινά
  9. Αποφεύγει την αποδοχή δώρων όταν έχουν αμφίβολη προέλευση ή ελαύνονται από μη ξεκάθαρα κίνητρα.

Στο Taekwon-Do ο όρος Εντιμότητα – Ακεραιότητα έχει μια πιο διευρυμένη έννοια από αυτή που βρίσκει κάποιος σε ένα λεξικό. Το άτομο πρέπει να είναι ικανό να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος και ταυτόχρονα την όταν κάνει λάθος να έχει την συνείδηση να νιώθει ενοχές για το λάθος του.

Δες πιο κάτω παραδείγματα όπου λείπει η ακεραιότητα:

  1. Ο δάσκαλος ο οποίος παρουσιάζει εσφαλμένα τον εαυτό του, ενώ ξέρει ότι η εικόνα που παρουσιάζει δεν είναι σωστή, διδάσκοντας λανθασμένες τεχνικές από έλλειψη γνώσης ή από απάθεια, τεμπελιά, έλλειψη ενδιαφέροντος και όρεξης να αποκτήσει την γνώση
  2. Ο μαθητής ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει εσφαλμένα τον εαυτό του π.χ. χρησιμοποιώντας υλικά στην επίδειξη τα οποία έχει φροντίσει προηγουμένως να τα ετοιμάσει έτσι που σπάζουν πιο εύκολα δίνοντας την εντύπωση ότι είναι κάτι που στο τέλος δεν είναι.
  3. Οι δάσκαλοι που κρύβουν την τεχνική τους ανεπάρκεια με πολυτελής αίθουσες προπόνησης και εργαλεία marketing
  4. Το άτομο που διεκδικεί τεχνικό βαθμό από την εκπαιδευτή χωρίς να του έχει προσφερθεί μέσα από την προπόνηση την προσπάθεια και την τεχνική ωριμότητα ή που προσπαθεί να τον «αγοράσει»
  5. Το άτομο το οποίο αποκτά τεχνικό βαθμό για εγωιστικούς σκοπούς ή σκοπούς αυτοπροβολής ή/και για το αίσθημα «δύναμης»
  6. Ο δάσκαλος που διδάσκει την τέχνη για υλιστικό-οικονομικό κέρδος
  7. Το άτομο του οποίου οι πράξεις δεν συνάδουν με τα λόγια του
  8. Το άτομο το οποίο δεν δέχεται την άποψη και την κριτική από όλους, ακόμα και από νεότερους ή μαθητές του

Υπάρχει ένα παλιό ασιατικό ρητό που λέει «κάποιος μπορεί να ένα ειρηνικό και ευτυχισμένο σπιτικό κάνοντας υπομονή 100 φορές». Σίγουρα η ευτυχία και η πρόοδος είναι πιο πιθανό να συμβούν σε ένα υπομονετικό άνθρωπο. Για να επιτύχουμε κάτι, είτε αυτό είναι πιο ψηλός τεχνικός βαθμός (ζώνη) στο Taekwon-Do ή η τελειοποίηση της τεχνικής ή ο οποιοσδήποτε στόχος στην ζωή, ο άνθρωπος χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Ένας από τα πιο σημαντικά μυστικά της ενασχόλησης με το Taekwon-Do για να ξεπερνάς οποιονδήποτε πρόβλημα είναι η επιμονή και η υπομονή.

Ο Κομφούκιος είπε: «ένας ο οποίος είναι ανυπόμονος σε ασήμαντα θέματα, σπάνια μπορεί να επιτύχει σε θέματα μεγάλης σημασίας»

Αυτή η αρχή είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο μέσα στο Taekwon-Do όσο και στην κοινωνική μας ζωή. Η απώλεια το αυτοελέγχου στον αγώνα μπορεί να αποβεί καταστροφική τόσο για το άτομο όσο και για τον αντίπαλο του. Η ανικανότητα να εργαστεί κάποιος στο εύρος των δυνατοτήτων του αποτελεί επίσης ένδειξη έλλειψης αυτοελέγχου.

Σύμφωνα με τον Λάο Τσου «δυνατότερος είναι ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος μπορεί να νικήσει τον εαυτό του»

Παράδειγμα αποτελούν ο Λεωνίδας και οι 300 του οι οποίοι παρόλο που αντιμετώπιζαν ένα πολύ δυνατότερο και πιο πολυάριθμο στρατό, πιστοί στις αρχές, τις παραδόσεις και τους νόμους τους, έγιναν παράδειγμα της μεγαλύτερης πράξης θάρρους και γενναιότητας στην ανθρώπινη ιστορία, αποτελώντας το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα Αδάμαστου πνεύματος. Έδειξαν ότι ένα άτομο το οποίο παραμένει πιστό σε αρχές και αξίες χωρίς να λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του αντιπάλου και τις πιθανότητες επιτυχίας, μπορεί να επιτύχει το ακατόρθωτο.

Ο κάθε σοβαρός μαθητής του Taekwon-Do είναι σε κάθε περίπτωση σεμνός και τίμιος. Όταν αντιμετωπίζει την αδικία παίρνει θέση υπέρ της δικαιοσύνης, χωρίς κανένα δισταγμό ή φόβο, χωρίς να υπολογίσει τον αντίπαλο ή τις πιθανότητες επιτυχίας. Με αδάμαστο πνεύμα

Ο Κομφούκιος είπε «είναι δειλία αν αποτύχεις να μιλήσεις εναντίον της αδικίας»