Taekwon-do

Εισαγωγή

Το Taekwon-do είναι τρόπος ζωής μέσα από τον οποίο μπορούμε να ανακαλύψουμε όλες τις δυνατότητες τόσο φυσικές όσο και ψυχικές που έχει ο κάθε ένας μας κρυμμένες μέσα του. Με αυτό τον τόπο θα μπορέσουμε από θέση ισχύος να υπερασπιστούμε το σωστό και το δίκαιο, να μπορούμε να βοηθήσουμε τους αδύνατους και καταπιεσμένους όταν πλέον δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι άμυνας.

Η εκμάθηση και η σωστή γνώση του Taekwon-do προϋποθέτει μακροχρόνια και συστηματικά προπόνηση υπό την καθοδήγηση Προσοντούχου Δάσκαλου – Προπονητή.  Η εκπαίδευση στο  Taekwon-do σέβεται και εφαρμόζει στην θεωρία και στην πράξη όλες τις αρχές και επιστημονικές γνώσεις της προπονητικής επιστήμης.

Το Taekwon-do είναι Κορεάτικη πολεμική τέχνη αλλά ταυτόχρονα και ένα πολύ εντυπωσιακό – συναρπαστικό άθλημα. Ιδρύθηκε το 1955. Το Taekwon-do «δανείστηκε» παραδοσιακές τεχνικές από διάφορες πολεμικές τέχνες τις οποίες προσάρμοσε στα σημερινά δεδομένα και τροποποίησε χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που έχουμε από την σύγχρονη επιστήμη και ειδικά τους νόμους της Φυσικής του Newton. Περιλαμβάνει 3200 τεχνικές (κτυπήματα και αποκρούσεις με τα χέρια και τα πόδια, καθώς και στάσεις,  λαβές κλπ). Ιδρυτής του είναι ο Κορεάτης Στρατηγός  Choi Hong Hi (1918-2002). Έγινε άθλημα πολύ αργότερα (το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε στο Τορόντο του Καναδά το 1974). Το Taekwon-do είναι πολεμική τέχνη αλλά και άθλημα κατάλληλο για άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματικής ικανότητας. Έχει πολύπλευρα οφέλη στην ανάπτυξη τόσο των σωματικών όσο και των ψυχικών ικανοτήτων του ανθρώπου.

 

Το Taekwondo στην αθλητική του μορφή έχει 5 αγωνίσματα τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει παράδειγμα – υπόδειγμα.  Πρόκειται για τεχνικές οι οποίες γίνονται με μια συγκεκριμένη λογική σειρά και παρουσιάζουν μάχη με διάφορους φανταστικούς αντιπάλους. Πρόκειται  δηλαδή για παράδειγμα του πως θα μπορούσαν οι βασικές τεχνικές να χρησιμοποιηθούν σε μάχη εναντίων ενός ή περισσοτέρων αντιπάλων. Σαν αγώνισμα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στον συντονισμό, την ισορροπία, την ευκινησία και την ακρίβεια των κινήσεων. Σε αυτό το αγώνισμα βαθμολογείται επίσης η αισθητική των κινήσεων.

O αθλητής του Taekwon-do προσπαθεί να εφαρμόσει στην πράξη τις τεχνικές που έχει μάθει εναντίον κάποιου αντίπαλου, η επαφή όμως θα συνεπαγόταν κίνδυνο για τους αθλητές, έτσι οι κανονισμοί επιτρέπουν μόνο ελεγχόμενα κτυπήματα εναντίων συγκεκριμένων στόχων.

Πρόκειται για αγώνισμα κατά το οποίο ο αθλητής σπάζει πλαστικά σανίδια τα οποία στηρίζονται σε ειδικές μηχανές. Ο κάθε αθλητής σπάζει με 5 διαφορετικές τεχνικές.  Σαν αγώνισμα έχει υψηλές απαιτήσεις στην σωστή εκτέλεση της τεχνικής, στην ταχύτητα και ακρίβεια του κτυπήματος και στην δύναμη.

Είναι αγώνισμα κατά το οποίο ο αθλητής πρέπει να σπάσει σανίδια που βρίσκονται πολύ ψηλά ή περνώντας πάνω από εμπόδιο, σανίδια που βρίσκονται μακριά. Αυτό το αγώνισμα έχει υψηλές απαιτήσεις στην μεγάλη αλτικότητα του αθλητή καθώς και στην σωστή τεχνική αλλά και στην ευλυγισία.

Είναι αγώνισμα κατά το οποίο οι αθλητές πρέπει να δείξουν αγώνα εναντίων 3ον αντιπάλων (άνδρες) και 2 αντιπάλων (γυναίκες). Η μάχη έχει διάρκεια 40 – 60 δευτερόλεπτα και ο αθλητής πρέπει να εκτελέσει κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές .  Βαθμολογείτε η ορθότητα και η ακρίβεια της τεχνικής του, η χορογραφία, η δύναμη  και η ρεαλιστική εκτέλεση της τεχνικής. Επίσης βαθμολογείτε η σωστή αναπνοή και η ισορροπία. Έχει συμπεριλήφθη σαν νέο αγώνισμα στους αγώνες Taekwon-do, για να δοθεί η ευκαιρία στους αθλητές να εφαρμόσουν και μια σειρά από τεχνικές οι οποίες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν στις μονομαχίες (Matsogi)

Taekwon-Do Tenets

 Ευγένεια / Courtesy (Ye Ui / 예의)

Ευγένεια σημαίνει σεβασμός προς τους άλλους. Να έχει κάποιος καλούς τρόπους, τόσο στην προπόνηση όσο και γενικά στην ζωή του και στην κοινωνία. Showing courtesy to all, respecting others, having manners as well as maintaining the appropriate etiquette at all times, both within and outside the dojang (도장) (designated training area).

 Εντιμότητα / Integrity (Yom Chi / 염치)

Η εντιμότητα έχει να κάνει με τον σεβασμό του ατόμου προς τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι η ικανότητα να ξεχωρίζει κάποιος το σωστό από το λάθος, αλλά και να έχει συνείδηση, να νιώθει ενοχές για τα λάθη του και την ακεραιότητα να στηρίξει το σωστό και το δίκαιο. Although it may be similar, this form of integrity takes on a wider role than defined in the common dictionary.
In Taekwondo, integrity means not only to determine what is right or wrong but also having the conscience to feel guilt if one has done wrong and have the integrity  to stand up for what is right.

Επιμονή / Perseverance (In Nae / 인내)

Επιμονή στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί. One will persevere time and time again until they have achieved a result which is adequate towards what one was trying to achieve.

Αυτοέλεγχος / Self-control (Guk Gi / 극기)

Η ικανότητα να ελέγχει κάποιος τον εαυτό του τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. This means to not only have control over one’s physical acts, but also their mental thoughts and actions.

Αδάμαστο Πνεύμα / Indomitable spirit (Baekjul Boolgool / 백절불굴)

Να έχεις το θάρρος να στηρίξεις αυτό που πιστεύεις σωστό, χωρίς να λαμβάνεις υπόψη σου τις πιθανότητες να το επιτύχεις δίνοντας πάντα το 100% των δυνάμεων σου, χωρίς να σκέπτεσαι τις συνέπειες. To have indomitable spirit means to have the courage to stand up for what you believe in, no matter what odds you are up against, and to always give 100% effort in whatever you do.
Όρκος του Taekwon-do / Taekwon-Do Oath
Θα σέβομαι τις αρχές και θα τηρώ τον κώδικα του Taekwondo

Όλοι οι μαθητές ορκίζονται ότι θα σέβονται και θα εφαρμόζουν στην ζωή τους τις αρχές του Taekwondo

I shall observe the tenets of Taekwon-Do.

All students must swear to carefully observe, acknowledge and live by each one of the taekwon-do tenets.

Θα σέβομαι τον Δάσκαλο και τους αρχαιότερους / I shall respect Instructor and Seniors

Οι μαθητές ορκίζονται να σέβονται τους δάσκαλους αλλά και τους αρχαιότερους τους, τόσο στο Taekwondo όσο και στην ζωή. Ο εκπαιδευτής επίσης πρέπει να συμπεριφέρεται με σεβασμό προς τους μαθητές αλλά και στον καθένα, κερδίζοντας έτσι τον σεβασμό τους.

I shall respect the instructor and seniors.

A student vows to respect their instructors and those senior to them (both in age and rank). An instructor must also act respectfully to all students and persons in order to be respected and therefore not misusing Taekwon-Do.

Δεν θα χρησιμοποιώ το Taekwondo για κακό (δεν θα κάνω κατάχρηση του Taekwondo) / I shall never misuse Taekwondo

Δεν κάνουμε κατάχρηση της γνώσης που έχουμε στο Taekwondo για να βλάψουμε άλλους ανθρώπους ή για να επιτύχουμε προσωπικό όφελος ή ακόμη για να αδικήσουμε κάποιο.

I shall never misuse Taekwon-Do.

One will never misuse Taekwon-Do to harm other, for their own personal gain or for any other manner that is unjust (this one is particularly important in any martial art, not just Taekwon-Do, as a trained martial artist could easily kill a person in unarmed close combat).

Θα είμαι υπέρμαχος (υπερασπιστής) της Ελευθερίας και της δικαιοσύνης / I shall be a champion of freedom and justice

Αυτό βρίσκει την εφαρμογή του σε πολλές πτυχές της ζωής και σε όλα τα μικρά και καθημερινά που μας συμβαίνουν. Αν ο καθένας μας μπορεί να καταλάβει και να αποδεκτή τους άλλους και τον τρόπο που αυτοί επιλέγουν να ζουν την ζωή του, τότε κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση να γίνει ο κόσμος πιο δίκαιος . Πολλές φορές οι συγκρούσεις είναι αποτέλεσμα παρεξηγήσεων, έτσι ο καθένας πρέπει να προσπαθεί να κατανοεί τα γεγονότα, να ενημερώνεται σφαιρικά και ολοκληρωμένα πριν να καταλήγει σε συμπεράσματα. Ο κάθε μαθητής του Taekwondo πρέπει να έχει την δύναμη να υπερασπίζεται το δίκαιο και το σωστό.

I shall be a champion of freedom and justice.

The 4th line, “I shall be a champion of freedom and justice” can apply to many areas of life and although many may think one would have to do something amazing to achieve this, this part of the oath can be respected by even the littlest things in ones daily activity. If one becomes more open-minded to understanding others ideologies or the way others go about their lives instead of being quick to judge, then maybe the world would be a more understanding and accepting place. Thus allowing people to have the freedom they deserve. By accepting this belief one is bringing justice to this world and therefore being a champion of justice. As we often see, conflicts can occur over common misconceptions of information. One must understand the full story and have all the facts before he can truly make a proper judgment.

Θα κτίσω ένα πιο ειρηνικό κόσμο / I shall build a more peaceful world

Μπορώ να το επιτύχω ζώντας ο ίδιος μια πιο ειρηνική ζωή. Ο καθένας από μας μπορεί να γίνει το παράδειγμα που θα ακολουθήσουν άλλοι, κάνοντας έτσι τον κόσμο ένα πιο ειρηνικό μέρος. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο μαθητής του Taekwondo δεν θα υπερασπιστεί τον εαυτό του εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Το Taekwondo είναι μια τέχνη αυτοάμυνας. Από την άλλη ο μαθητής του Taekwondo δεν μπορεί να προκαλεί ο ίδιος συγκρούσεις σπάζοντας ο ίδιος τον όρκο του Taekwondo.

I shall build a more peaceful world.

The final line of the oath is “I shall build a more peaceful world”. One can also easily obtain this goal by going about their daily lives in a more peaceful manner. If everyone did this, the world would obviously become a more peaceful place.As we often see, conflicts can occur over common misconceptions of information. One must understand the full story and have all the facts before he can truly make a proper judgement. However, this does not mean a student cannot defend themselves against aggression directed towards themselves as that would defeat some of the purpose of Taekwondo, an art of unarmed self-defense. That does not mean though however a student can provoke aggression towards another individual, as that would breaking the oath. As we often see, conflicts can occur over common misconceptions of information. One must understand the full story and have all the facts before he can truly make a proper judgment.