Γενικές πληροφορίες Taekwon-do

Εισαγωγή

Το Taekwon-do είναι τρόπος ζωής μέσα από τον οποίο μπορούμε να ανακαλύψουμε όλες τις δυνατότητες τόσο φυσικές όσο και ψυχικές που έχει ο κάθε ένας μας κρυμμένες μέσα του. Με αυτό τον τόπο θα μπορέσουμε από θέση ισχύος να υπερασπιστούμε το σωστό και το δίκαιο, να μπορούμε να βοηθήσουμε τους αδύνατους και καταπιεσμένους όταν πλέον δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι άμυνας.

Η εκμάθηση και η σωστή γνώση του Taekwon-do προϋποθέτει μακροχρόνια και συστηματικά προπόνηση υπό την καθοδήγηση Προσοντούχου Δάσκαλου – Προπονητή.  Η εκπαίδευση στο  Taekwon-do σέβεται και εφαρμόζει στην θεωρία και στην πράξη όλες τις αρχές και επιστημονικές γνώσεις της προπονητικής επιστήμης.

Το Taekwon-do είναι Κορεάτικη πολεμική τέχνη αλλά ταυτόχρονα και ένα πολύ εντυπωσιακό – συναρπαστικό άθλημα. Ιδρύθηκε το 1955. Το Taekwon-do «δανείστηκε» παραδοσιακές τεχνικές από διάφορες πολεμικές τέχνες τις οποίες προσάρμοσε στα σημερινά δεδομένα και τροποποίησε χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που έχουμε από την σύγχρονη επιστήμη και ειδικά τους νόμους της Φυσικής του Newton. Περιλαμβάνει 3200 τεχνικές (κτυπήματα και αποκρούσεις με τα χέρια και τα πόδια, καθώς και στάσεις,  λαβές κλπ). Ιδρυτής του είναι ο Κορεάτης Στρατηγός  Choi Hong Hi (1918-2002). Έγινε άθλημα πολύ αργότερα (το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε στο Τορόντο του Καναδά το 1974). Το Taekwon-do είναι πολεμική τέχνη αλλά και άθλημα κατάλληλο για άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματικής ικανότητας. Έχει πολύπλευρα οφέλη στην ανάπτυξη τόσο των σωματικών όσο και των ψυχικών ικανοτήτων του ανθρώπου.

 

Το Taekwondo στην αθλητική του μορφή έχει 5 αγωνίσματα τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει παράδειγμα – υπόδειγμα.  Πρόκειται για τεχνικές οι οποίες γίνονται με μια συγκεκριμένη λογική σειρά και παρουσιάζουν μάχη με διάφορους φανταστικούς αντιπάλους. Πρόκειται  δηλαδή για παράδειγμα του πως θα μπορούσαν οι βασικές τεχνικές να χρησιμοποιηθούν σε μάχη εναντίων ενός ή περισσοτέρων αντιπάλων. Σαν αγώνισμα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στον συντονισμό, την ισορροπία, την ευκινησία και την ακρίβεια των κινήσεων. Σε αυτό το αγώνισμα βαθμολογείται επίσης η αισθητική των κινήσεων.

O αθλητής του Taekwon-do προσπαθεί να εφαρμόσει στην πράξη τις τεχνικές που έχει μάθει εναντίον κάποιου αντίπαλου, η επαφή όμως θα συνεπαγόταν κίνδυνο για τους αθλητές, έτσι οι κανονισμοί επιτρέπουν μόνο ελεγχόμενα κτυπήματα εναντίων συγκεκριμένων στόχων.

Πρόκειται για αγώνισμα κατά το οποίο ο αθλητής σπάζει πλαστικά σανίδια τα οποία στηρίζονται σε ειδικές μηχανές. Ο κάθε αθλητής σπάζει με 5 διαφορετικές τεχνικές.  Σαν αγώνισμα έχει υψηλές απαιτήσεις στην σωστή εκτέλεση της τεχνικής, στην ταχύτητα και ακρίβεια του κτυπήματος και στην δύναμη.

Είναι αγώνισμα κατά το οποίο ο αθλητής πρέπει να σπάσει σανίδια που βρίσκονται πολύ ψηλά ή περνώντας πάνω από εμπόδιο, σανίδια που βρίσκονται μακριά. Αυτό το αγώνισμα έχει υψηλές απαιτήσεις στην μεγάλη αλτικότητα του αθλητή καθώς και στην σωστή τεχνική αλλά και στην ευλυγισία.

Είναι αγώνισμα κατά το οποίο οι αθλητές πρέπει να δείξουν αγώνα εναντίων 3ον αντιπάλων (άνδρες) και 2 αντιπάλων (γυναίκες). Η μάχη έχει διάρκεια 40 – 60 δευτερόλεπτα και ο αθλητής πρέπει να εκτελέσει κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές .  Βαθμολογείτε η ορθότητα και η ακρίβεια της τεχνικής του, η χορογραφία, η δύναμη  και η ρεαλιστική εκτέλεση της τεχνικής. Επίσης βαθμολογείτε η σωστή αναπνοή και η ισορροπία. Έχει συμπεριλήφθη σαν νέο αγώνισμα στους αγώνες Taekwon-do, για να δοθεί η ευκαιρία στους αθλητές να εφαρμόσουν και μια σειρά από τεχνικές οι οποίες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν στις μονομαχίες (Matsogi)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΣΙΟΪ ΧΟΝΓ ΧΙ

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΣΙΟΪ ΧΟΝΓ ΧΙ
ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ TAEKWON-DO
ΓΕΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1918, KILJU
ΠΕΘΑΝΕ 2002, PYONGYANG

 

Ο Στρατηγός Τσιοϊ Χονγ Χι, ιδρυτής και Πρόεδρος της International Taekwon-do Federation, πέθανε στις 15 Ιουνίου, 2002, στην Πυονγκ Γιανγκ, πρωτέυουσα της Βόρειας Κορέας.

Στις 11 Απριλίου 1955, μια ειδική επιτροπή από Δασκάλους, Ιστορικούς και άλλους  συμαντικούς παράγοντες της Κορέατικης κοινωνίας εκείνης της εποχής, είχαν μιά σύσκεψη. Σκοπός ήταν να στυντιονίσουν όλες τις σχολές και στυλ πολεμικών τεχνών τότε στην Κορέα και να επιλέξουν όνομα για την νέα πολεμική τέχνη που είχε ιδρυθεί στην Κορέα. Αφού μελέτησαν διάφορα ονόματα που είχαν προταθεί, επέλεξαν το όνομα που είχε εισηγηθεί ο Στρατηγός Τσιόϊ Χονγκ Χι. Αυτό το όνομα ήταν TAEKWON-DO.

Ο Στρατηγός Τσιόϊ Χονγκ Χι αναγνωρίζεται στον κόσμο σαν ο ιδρυτής “Πατέρας” του Taekwon-do και ιδρυτής της International Taekwon-do Federation (ITF).

Η φιλοσοφία του Taekwon-do  εμπεριέχεται στις τελαιυτέες  δύο φράσεις του όρκου του Taekwon-do.

θα είμαι υπέρμαχος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης θα κτίσω ένα πιο ειρινικό κόσμο

 

Μέσα από την εκπαίδευση στο Taekwon-do και ζώντας σύμφωνα με τις αρχές και αξίες του Taekwon-do, θα γίνουμε πιό σωστοί άνθρωποι και θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον κόσμο (κοινωνία) στον οποίο ζούμε.

Η Ανάπτυξη της φιλοσοφίας του Taekwon-do από τον ιδρυτή του, επιρεάστηκε από τους μεγάλους Φιλόσοφους της Ανατολής, όπως ο Κουμφούκιος και ο Λάο Τσου, από το Βουδισμό και την φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών. Παρόλ’ αυτα οι βασικές αρχές όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις αρχές του Taekwon-do, είναι καθολικές. Μέσα στην εγκυκλοπέδια του Taekwon-do ο Στρατηγός μας έδειξε πως μπορούμε να βόύμε αρμονικά ισορροποία μεταξύ τους φυσικού (σωματικού) και του πνευματικού.

Ο Στρατηγός ανέπτυξε ένα πολύ ολοκληρομένο σύστημα, το οποίο ανάπτυξε στην διάρκεια πολλών χρόνων. Στιν αρχή είχε χρησιμοποιήσει πολλές τεχνικές που έμιαζαν με αυτές του Καράτε. Μέσα από την έρευνα τόσο του ιδίου όσο και μαθητών του, αλλά και μέσα από την επιστημονική γνώση, εξελίκτικε το Taekwon-do και οι τεχνικές του σε αυτό που έχουμε σήμερα, το οποίο εξακολουθεί να εξελίσσεται.

Οι τεχνικές του Taekwon-do σέβονται τους νόμους της Φυσικής και την σύσταση του ανθρώπινου σώματος και λειτουργούν ανάλογα. Αυτός είναι και ο λόγος που η προπόνηση στο Taekwon-do είναι ένα εξερετικό μέσο φυσικής ανάπτυξης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, ένα εξερετικό μέσο βελτίωσης της υγείας και της φυσικής κατάστασης, βελτίωσης της νευρομυϊκής συναρμογής, αλλά και ανάπτυξης μιας δυνατής πνευματικής βάσης.

Οι τεχνικές του Taekwon-do μπορούν να αναπαρασταθούν σαν ένας κύκλος. Η κάθε μέθοδος προπόνησης προστίθεται σταδιακά, κτίζοντας πάνω σε τεχνικές που έχουν είδη διδαχθεί, παρόλα αυτά ο μαθητής συνεχίζει να εκπαιδευεται σε όλους τους διαφορετικούς τύπους προπόνησης.

Είναι πολύ συναμτικό να εφαρμόσουμε τα μυστικά της προπόνησης του Taekwon-do στην καθημερινή μας προπόνηση, όπως αυτά περιγράφονται στην εγκυκλοπέδιατου Taekwon-do. μόνο έτσι μπορούμε να πούμ,ε ότι εκαπαιδευόμαστε στο Taekwon-do, σωστά.

Το Taekwon-do διδάσκεται σε πάρα πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο βασικός λόγος είναι ότι μέσα από την δομή της προπόνησης του Taekwon-do ικανοποιούνται οι ανάγκες των μαθητών. Η International Taekwon-do Federation, προσφέρει στους εκπαιδευτές ανα τον κόσμο την ευκαιρία να βελτιωθούν μέσα από σεμινάρια που βοηθούν στην βελτίωση και ενοποίηση της τεχνικής.